ALMUSSAFES

Els orígens d’Almussafes són incerts però existeixen empremtes de la presència humana ja en el Neolític. Malgrat això, la primera ressenya no apareix fins al segle XI quan el Cid, en una batalla contra els almoràvits, va acampar en una zona del terme anomenada Rayosa (Ratxosa en l’actualitat) i el gendre de Yucef (Abu-Beker) ho va fer en la població d’Almussafes.

La localitat funcionava per aquella època com a una alqueria que estava de pas entre les localitats de València, Alzira i Sueca. El poble rebé el nom d’aduana o població “a metitat del camí” perquè era el lloc on es cobrava el tribut de peatge i almoixerifat als vianants, a les seues mercaderies, cavalleries i vehicles. Aquest és el significat àrab de “Maçaf”.

CONEIX ALMUSSAFES

Et convidem a visitar una vila menuda però entranyable, carregada de tradicions que conviuen molt estretament amb les innovacions; una vila industrial, però amb un passat plenament agrícola… Et presentem Almussafes que, com bé diu el seu himne local és un “ideal i bell poblet i joia de la Ribera”.

Marcant la frontera entre la Ribera Alta i Baixa, al costat de l’Horta i al sud-est del llac de l’Albufera s’erigeix Almussafes, un poble acollidor que, malgrat no tindre ni muntanya ni platja, sí que ofereix altres elements atractius als visitants, com el seu reduït però molt interessant patrimoni històric i una variadíssima i consolidada oferta d’oci, tant en la seua vessant cultural com esportiva i d’esplai.

El teu passeig per Almussafes podria començar al carrer Major, principal via urbana de la població que, encara que escasses, ofereix algunes imatges d’eixes cases senyorials amb interessants façanes de finals del segle XIX i amb alguns elements de reminiscències del segle XV o XVI. Ja a la Plaça Major, també coneguda com Plaça de l’Església, ens sorprendrà la seua parròquia, anomenada Església de Sant Bertomeu Apòstol, que a pesar de mostrar una façana llisa i sense atractius, alberga interessants relíquies al seu interior. I, just enfront, la Torre Razef: l’edifici més antic, imponent, representatiu i emblemàtic de la població. Es tracta d’una construcció andalusina que et convidarà a traslladar-te al passat i que podràs descobrir planta a planta, pujant per una estreta escala de caragol fins arribar al seu terrat, des d’on, si l’oratge t’ho permet, gaudiràs d’una visió única de les altres alqueries i torres i, com no, també de l’Albufera.

Continuant pel carrer Castell, que agafa el seu nom de l’antic Castell que emmarcava la Torre des dels segles XVII i XVIII i que malauradament fou enderrocat l’any 1979, arribarem a una altra plaça, la Placeta del Mercat, on podrem visitar aquest xicotet centre comercial, així com l’actual Centre d’Informació Juvenil, destinat en l’antiguitat a diferents usos com el d’Hospital de la Beneficiència i Arrossera.

Després et podràs dirigir fins al parc més antic i important, el Central o de l’Ajuntament, una de les 12 zones verdes que hi ha a Almussafes i un dels punts comercials i socials més rellevants de la localitat. Et sorprendrà la vida que desprén i que és representativa del propi caràcter dels almussafenys, amants de fer vida al carrer.

Però si el que t’agrada és la natura, el terme municipal et pot oferir dos antics molins, als quals pots accedir per l’Avinguda de la Foia, centre diari de passeig a peu i en bicicleta, així com una gran extensió d’espai verd, que separa la zona agrícola de la industrial, presidida aquesta última per la factoria Ford.

Pel que fa a l’oferta gastro-nòmica, la qualitat està totalment assegurada en qualsevol dels nombrosos bars i restaurants ubicats tant al casc urbà com al parc industrial Juan Carlos  I. L’arròs al forn, l’arròs amb fesols i naps, els arrossos negre i a banda són unes bones eleccions i, si t’atreveixes, tasta la carabassa santa i els pastissets de moniato.

ARQUITECTURA

Torre Razef (s.VIII i XI) BIC. Les visites guiades es poden concertar al Centre Cultural. Tel. 96 178 45 15
Església parroquial de Sant Bertomeu Apòstol (Any 1788, origen neoclàssic)
· Arrossera (s.XX) · Molí de Blat i Molí del Carmen
· Cases de terratinents (s.XIX i XX) · Casa d’Ayora (s. XIX)
· Centre Cultural

FESTES

Festa regional Sant Antoni del Porquet (17 de gener)
Setmana Santa (març o abril). Es celebren les tradicionals processons i l’ajuntament organitza espectacles musicals i teatrals al Parc Central.
Festival Internacional de Màgia (mes d’abril)
Festa Mare de Déu dels Desemparats (10 de maig)
Festa local 13 de juliol (Sant Bartomeu)
Festa local 16 de juliol (Santíssima Creu)
Festa regional 9 d’Octubre 

EXCURSIONS

· Ruta de les Torres (TOC) · Ribera Turisme
· Ruta Benvinguts a Almansaf. Descobrix la Torre Razef (TOC)
· Rutes Saludables (disponibles a la web. www.almussafes.es)

GASTRONOMIA

Arròs en les varietats tradicionals de la comarca: arròs al forn, arròs amb fesols i naps, arròs negre i a banda.
Suc d’anguiles.
Entrepà d’Almussafes: calent i amb sobrassada, ceba fregida i formatge fos. Pastissets de moniato. Carabassa santa.
Productes típics:  Les hortalisses.                                                                         No ho dubtes, vine a conéixer-nos!

Texts i fotos Ajuntament d’almussafes